About
“Tény, hogy még nem vagyunk ott agyban, mint a nagyok. Viszont imádunk kísérletezni. Minden hülyeséget hajlandóak vagyunk elhinni, ha borról van szó, de inkább tanulni szeretünk, mindenkitől, aki ért hozzá. Utazunk, kóstolunk, felfedezünk. Igyekszünk folyamatosan fejlődni.” — Ákos
“Mindent magunk csinálunk... Én elindulok este Pécsre a gyerekekhez, Ákos meg indul permetezni az éjszakába.” — Katus
Who we are?
“Alíz rendszerint jó tanácsokat adott önmagának, de, sajnos, ritkán követte őket.”
Ha létezik olyan, hogy igazi családi pince, akkor ez az: mindenkinek megvan a maga fontos szerepe. Katus a rendért és a papírokért, Andris a csomagolásért, Ákos a szőlőért felel. A bor, azaz a lényeg azután mindhármuk közös gyermeke.
"-Meddig tart az örökké?
-Néha csak egy másodpercig.”
“Elhanyagolt régió vagyunk. Minden nyúl, szarvas és őz itt köt ki a nap végére. Ritkán kaszálunk, az itteni flóra virágzik a szőlő között. A talajélet a lényeg. Én permetezek, a gyerekeink eszik a szőlőt, mi is isszuk a bort. Nagyon nem mindegy, hogy bio vagy nem bio...”
— Ákos
Hol terem a szőlő?
Kiváló terroir ez itt, Diósviszlón: kevés a hajnali pára, sok a napsütés, de közben hűvösek az éjszakáink. Itt minden később történik, mint a borvidéken. A virágzás, az érés, a szüret. De emiatt a savaink is fickósabbak.
Nagyon erős talajunk van itt. Tökéletes kitettségű, gyönyörű szőlőhegy, jó fekvések.
Hogy terem a szőlő?
Az a célunk, hogy a maximális talajélet működjön a szőlőinkben. Ez az alapja mindennek, ez erősíti meg a szőlőt a betegségekkel szemben. Tíz hektárt már bioban művelünk. Ákos a traktoros is, így a bio művelés minden nehézségét pontosan ismeri. De nagyon megéri. Nulla gyomirtó, minimális vegyszerhasználat, a lehető legjobb talajegyensúly beállítása és lehetőleg minél hosszabb érés a szőlőben. Ezek a legfontosabb szabályok.
Hogy készül a bor?
Szeretünk egészfürtben préselni. Kisebb nyomás mellett tisztább, finomabb mustot kapunk. Minden tisztán, borként kerül hordóba, utána nem szurkáljuk a lopóval, nem fejtjük, nem nyúlunk hozzá. Kevés ként használunk, mert a finomseprő is segít megőrizni a hosszan érlelődő borok egészségét.
Start shopping„Az álló óra is naponta kétszer a pontos időt mutatja.”
Organikusan művelt szőlő
Tíz hektárunkat már bio szerekkel védjük, de nem az engedély a cél, csak az, hogy a gyümölcs és a bor is egészséges legyen.
Kézi szüret
Kisládába, több körben válogatjuk a lassan és tökéletesen beérett fürtöket.
Érlelt, telt borok
Hiszünk a tökéletes érettségben és érleltségben, a finomseprő erejében, a komplexitás fontosságában.