Rólunk
“Tény, hogy még nem vagyunk ott agyban, mint a nagyok. Viszont imádunk kísérletezni. Minden hülyeséget hajlandóak vagyunk elhinni, ha borról van szó, de inkább tanulni szeretünk, mindenkitől, aki ért hozzá. Utazunk, kóstolunk, felfedezünk. Igyekszünk folyamatosan fejlődni.” Ákos
“Mindent magunk csinálunk... Én elindulok este Pécsre a gyerekekhez, Ákos meg indul permetezni az éjszakába.”
Katus
Kik vagyunk?
“Alíz rendszerint jó tanácsokat adott önmagának, de, sajnos, ritkán követte őket.”
Ha létezik olyan, hogy igazi családi pince, akkor ez az: mindenkinek megvan a maga fontos szerepe. Katus a rendért és a papírokért, Andris a csomagolásért, Ákos a szőlőért felel. A bor, azaz a lényeg azután mindhármuk közös gyermeke.
"-Meddig tart az örökké?
-Néha csak egy másodpercig.”
“Elhanyagolt régió vagyunk. Minden nyúl, szarvas és őz itt köt ki a nap végére. Ritkán kaszálunk, az itteni flóra virágzik a szőlő között. A talajélet a lényeg. Én permetezek, a gyerekeink eszik a szőlőt, mi is isszuk a bort. Nagyon nem mindegy, hogy bio vagy nem bio...”
— Ákos
Hol terem a szőlő?
Kiváló terroir ez itt, Diósviszlón: kevés a hajnali pára, sok a napsütés, de közben hűvösek az éjszakáink. Itt minden később történik, mint a borvidéken. A virágzás, az érés, a szüret. De emiatt a savaink is fickósabbak.
Nagyon erős talajunk van itt. Tökéletes kitettségű, gyönyörű szőlőhegy, jó fekvések.
Hogy terem a szőlő?
Az a célunk, hogy a maximális talajélet működjön a szőlőinkben. Ez az alapja mindennek, ez erősíti meg a szőlőt a betegségekkel szemben. Tíz hektárt már bioban művelünk. Ákos a traktoros is, így a bio művelés minden nehézségét pontosan ismeri. De nagyon megéri. Nulla gyomirtó, minimális vegyszerhasználat, a lehető legjobb talajegyensúly beállítása és lehetőleg minél hosszabb érés a szőlőben. Ezek a legfontosabb szabályok.
Hogy készül a bor?
Szeretünk egészfürtben préselni. Kisebb nyomás mellett tisztább, finomabb mustot kapunk. Minden tisztán, borként kerül hordóba, utána nem szurkáljuk a lopóval, nem fejtjük, nem nyúlunk hozzá. Kevés ként használunk, mert a finomseprő is segít megőrizni a hosszan érlelődő borok egészségét.
Irány a shop„Az álló óra is naponta kétszer a pontos időt mutatja.”
Organikusan művelt szőlő
Tíz hektárunkat már bio szerekkel védjük, de nem az engedély a cél, csak az, hogy a gyümölcs és a bor is egészséges legyen.
Kézi szüret
Kisládába, több körben válogatjuk a lassan és tökéletesen beérett fürtöket.
Érlelt, telt borok
Hiszünk a tökéletes érettségben és érleltségben, a finomseprő erejében, a komplexitás fontosságában.